når du tager fødslen hjem
Når du tager din fødsel hjem, gør du det i mere end én forstand - du tager ansvar for din fødsel og din baby, og du er ét skridt nærmere en positiv og powerfuld fødselsoplevelse, hvor det er DIG og DIN BABY, som er i centrum.
Der er vigtigt, at du ved, at du lovmæssigt har ret til at føde hjemme, uanset hvilken graviditet du har og hvilke fødsler du eventuelt har haft tidligere. Du har også ret til en jordemoder, hvis du ønsker det, også selvom du planlægger en hjemmefødsel, der går imod anbefalingerne (for eksempel ved tidligere kejsersnit, højt BMI eller komplikationer i graviditeten).
Du skal også vide, at det kan være en god ide at planlægge en hjemmefødsel, også selvom du er i tvivl om, om du egentlig helst vil føde på hospitalet. Når du planlægger at føde hjemme, holder du dine muligheder åbne. Og selvom du altid har retten til at rykke din planlagte hospitalsfødsel hjem, så er det ofte nemmere at gøre det den anden vej - altså rykke din hjemmefødsel til hospitalet. På denne måde har du forberedt dit hjem til en hjemmefødsel, og som du vil læse i denne post er der så mange gode ting forbundet med at føde hjemme, både for dig og din baby.
Fødselshormoner trives ofte bedst i sit eget hjem
Det er rimelig simpelt; de fleste af os føler os mest trygge, når vi er hjemme. Hjemmet er vores sikre base, vores trygge hule, vores rede. Så når vi føder hjemme, støtter vi automatisk op om fødselsprocessen ved at værne om det naturlige fødselsinstinkt.
Hormonet oxytocin, som er ansvarlig for at skabe stærke og kraftige veer, er rigtig godt beskyttet ved en hjemmefødsel. Oxytocin er følsomt og reagerer på selv de mindste ændringer i omgivelserne, såsom lys, lyde og dufte, hvilket er grunden til, at det trives ved en hjemmefødsel, hvor vi kan minimere forstyrrelser fra omverdenen. Oxytocin holder desuden hormoner adrenalin for døren - adrenalin er et stresshormon, som vi helst kun vil opleve i den aller sidste del af fødslen, nemlig der hvor hormonet er med til at hjælpe mor og baby med at få de kræfter der skal til for at føde og blive født.
Hormonet beta-endorfiner, som fungerer som kroppens naturlige morfin, trives også rigtig godt ved en hjemmefødsel. Beta-endorfiner er en meget effektiv måde at smertelindre på, og reguleres sammen med oxytocin - hvilket vil sige, at jo stærkere veer du har, desto mere vil du blive smertelindret, helt naturligt. Det giver dermed også mening, at kvinder som både har prøvet at føde både på hospitalet og i hjemmet, rapporterer om mindre smertefulde fødsler i hjemmet - og dette på trods af, at der ingen adgang er til medicinsk smertelindring.
Forskning viser, at der er færre komplikationer ved hjemmefødsler eller hospitalsfødsler
Et stort forskningsprojekt fra 2023 (se link nederst i artiklen) viser, at kvinder, der planlægger at føde på hospitalet, har en højere risiko for unødvendige indgreb og komplikationer end kvinder med en lavrisiko graviditet, som planlægger en hjemmefødsel. Årsagen til dette er ofte, at hospitalet har standardiserede procedurer, som handler om at få flest fødende igennem hurtigst muligt - dette ved at lave indgreb, som har til formål at gøre fødselsprocessen mere effektiv, så den næste fødende kan komme ind.
Dødeligheden er den samme ved hospitalsfødsler som ved hjemmefødsler, og altså ekstremt lav.
Forskning viser, at der er
50% mindre risiko for at bløde meget (mere end anbefalet) ved en hjemmefødsel
50% mindre risiko for infektion ved en hjemmefødsel
50% færre kvinder vil ende med at få syntocinon, epidural og klip i mellemkødet, når de føder hjemme
20% flere føder ved kejsersnit, når de planlægger en hospitalsfødsel.
Ser vi på, hvad forskningen fortæller os, kan det undre, at kun 3% af kvinder i Danmark, føder hjemme (i Holland er det derimod 30% der føder hjemme). Mon tallet ville ændre sig, hvis vi i det danske sundhedssystem gav hjemmefødsler samme fokus som hospitalsfødsler? Vi mener, at det vil give mening i et økonomisk perspektiv, at præsentere hjemmefødsel som en mulighed for kvinden på lige fod med hospitalsfødsler - hospitalsfødsler kræver langt flere af samfundets ressourcer end hjemmefødsler.
Udover ovenstående facts, ved vi fra WHO, at den stigende medicinering af fødsler underminerer kvindens tro på sig selv sig, og på sin evne til at have en fysiologisk fødsel, og at hospitalsfødsler giver højere risiko for fødselstraumer.
Hvis du ønsker at blive overflyttet til hospitalet
I tilfælde af, at du eller din baby får brug for hjælp under fødslen, er det effektivt og hurtigt at blive overflyttet til det nærmeste hospital. Dette sker oftest helt udramatisk ved at den fødende og hendes partner/fødselsstøtte kører i egen bil eller taxa, og hvis det er mere akut, bliver der sendt en ambulance. Hvis du føder med en jordemoder fra det offentlige, er det sjældent at hun tager med ind på hospitalet. Hvis du føder med en privatpraktiserende jordemoder, vil dette være noget I aftaler i jeres forløb. De fleste tager dog med, og støtter som en fødselshjælper/doula på hospitalet. Der kan være mange årsager til, at en jordemoder anbefaler at overflytte fødslen til hospitalet. Vi inviterer dig til at sætte dig godt ind i hvilke grunde der Vid, at det er dig der bestemmer om du vil overflyttes eller ej, og at det er din ret at sige nej til at blive overflyttet, selvom det går imod de officielle anbefalinger.
Vigtige takeaways fra denne post:
At vælge en hjemmefødsel er et sikkert og ansvarsbevidst valg, som statistisk giver dig større sandsynlighed for at få en positiv fødselsoplevelse, og mindre risiko for indgreb, som kan skabe komplikationer for dig og din baby.
Når du føder dit barn i dit eget hjem, læner du dig ind i tillid og tryghed til din krop og dens medfødte evne til at føde. Du støtter de naturlige fødselshormoner, og du tager din kraft hjem til dig selv, hjem til din krop - der hvor den hører hjemme.
Ifølge dansk lovgivning har alle ret til at vælge en hjemmefødsel (også i tilfælde af at det ikke er anbefalet) Vi ønsker at hver kvinde vil blive informeret tilstrækkeligt, så de kan træffe den beslutning, der er den rigtige for lige netop hende og hendes baby, og at hun vil blive støttet i den. Uanset om hun ønsker at føde sit barn på en fødestue, på hospitalet, i sin egen stue, på en fødeklinik eller et helt fjerde sted.
Det er din krop, din baby, din fødsel og DIG der bestemmer.
Kilder:
Planned hospital birth compared with planned home birth for pregnant women at low risk of complications:
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000352.pub3/full